Számomra minden, ami túróval kezdődik, csak jó lehet, íme ismét egy könnyen elkészíthető finomság! Ez esetben is egy erdélyi receptet szabtam át, apró változásokkal. Eredeti recept 1 csomag sütőport ír, de ½ is elég, mert különben marad egy utóíze… Mandulával vagy mogyoróval, intenzívebb ízre vágyva akár dióval is lehet készíteni, illetve magvak bármelyikével, például 1-2 dkg lenmag, emésztési panaszok esetén előnyös lehet. A mazsola belegyúrását írja a recept, de akkor nagyobb formára érdemes szaggatni (5-6cm átmérőjű), de akár díszíteni is lehet vele. A formát, díszítést csak a képzelő erő szabja meg.
Hozzávalók:
15 dkg túró
6 evőkanál tej
6 evőkanál olaj
1 evőkanál méz
3-4 dkg fruktóz
22,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
½ tasak sütőpor
10 dkg őrölt mandula
1 tojás, 1 evőkanál méz a lekenéshez.
Elkészítés:
Túró, tej, olaj, méz kikeverése után a száraz összetevőket hozzáadva, könnyedén kézzel gyúrható a tészta. Lisztezett deszkán, ujjnyi vékonyra nyújtva szaggatható, én 4cm átmérőjű linzer szaggatóval tettem ezt meg. A tejes tojással a tetejét megkenve, mandula szelet, mazsola díszítheti. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, 15-20 perc sütési idő, 220 fokon.
Sütéskor mérete jelentősen nem változik, így lehet szorosabban pakolni egymás mellé, ez a mennyiség 2 db tepsiben fér el.