2012. május 12., szombat

Túrós keksz


Számomra minden, ami túróval kezdődik, csak jó lehet, íme ismét egy könnyen elkészíthető finomság! Ez esetben is egy erdélyi receptet szabtam át, apró változásokkal. Eredeti recept 1 csomag sütőport ír, de ½ is elég, mert különben marad egy utóíze… Mandulával vagy mogyoróval, intenzívebb ízre vágyva akár dióval is lehet készíteni, illetve magvak bármelyikével, például 1-2 dkg lenmag, emésztési panaszok esetén előnyös lehet. A mazsola belegyúrását írja a recept, de akkor nagyobb formára érdemes szaggatni (5-6cm átmérőjű), de akár díszíteni is lehet vele. A formát, díszítést csak a képzelő erő szabja meg.

Hozzávalók:
15 dkg túró
6 evőkanál tej
6 evőkanál olaj
1 evőkanál méz
3-4 dkg fruktóz
22,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
½ tasak sütőpor
10 dkg őrölt mandula

1 tojás, 1 evőkanál méz a lekenéshez.

Elkészítés:
Túró, tej, olaj, méz kikeverése után a száraz összetevőket hozzáadva, könnyedén kézzel gyúrható a tészta. Lisztezett deszkán, ujjnyi vékonyra nyújtva szaggatható, én 4cm átmérőjű linzer szaggatóval tettem ezt meg. A tejes tojással a tetejét megkenve, mandula szelet, mazsola díszítheti. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, 15-20 perc sütési idő, 220 fokon.
Sütéskor mérete jelentősen nem változik, így lehet szorosabban pakolni egymás mellé, ez a mennyiség 2 db tepsiben fér el.