Magamról

Beköszöntő

37 éves vagyok, védőnőként dolgozom, iskola egészségügyi munkakörben, 3 általános iskola ellátása tartozik hozzám. Életemben már voltak mérföldkövek és távol álljék tőlem bármi tanácsadás, de mások segítése mindig vezetett.
Szeretnék oldalaimon tapasztalataimból megosztozni.

5 évvel ezelőtt 18 kg sikerült fogynom erős elhatározást követően, kerülve a divat diétákat. Többféle lehetőségnek utána olvasva, egészségügyi végzettségemet, tudásomat felhasználva, de olyat keresve, ami életformaként fenntartható és az egészség megóvását szolgálja. Tudatos vásárló lettem, az alapanyagok gondos megválasztásán át, eleinte sok időt töltve az összetételek elemzésével. Megrettenve erősödött bennem a felismerés mennyi rejtett kalóriát és adalékanyagot viszünk be, akaratlanul is, a különböző élelmiszer ipari termékek által.
Több könyv, útmutató jelent már meg, de kevéssé éreztem magaménak és oldalaimon nem is fogyókúrás recepteket szeretnék összeállítani, sokkal inkább a cél elérését követő életforma segédletét.
Akik akkori változásomat követték és kóstolgatták ételeimet, biztattak ötleteim másokkal való megosztásában, könyvbe rendezve, de a blogot szabadabb formának érzem. Leírhatom, mit hol lehet beszerezni és kérdésekre is lehetőség nyílik válaszolnom.

Esetemben, az aktív sportélettel felhagyva, munkába állva, életritmusom felfordulásával rakódtak rám a kilók. Klasszikusnak mondható hiba, reggeli nélkül, a napvégén este jóllakásig.

Életmódomban véghez vitt változtatások lépcsői:

Első változás, a régi mondást idézve, „reggelizz, mint egy király…” ennek kialakítása, ami azért is volt nehéz, mert a szervezetnek is rá kell állnia. Az igazi napkezdet, a terített asztal mellett elfogyasztott finomság, ami az egész napot megalapozza. Akkori munkakörömben, heti több napon hajnalban indultam és autóvezetés közben kényszeredett környezetben való reggelik formálták az „Utazó favoritjaim”-ként gyűjtött receptjeimet.

Második változás, a finomliszt minimalizálása, teljes kiőrlésű gabonákra váltás és cukor elhagyása, amit számtalan módon lehet helyettesíteni. A „Kiválthatóságok” és „Alapanyagok és tulajdonságaik” fülek alatt bővebben kifejtem.

Harmadik változás, az alapanyagok gondos megválasztása, évek alatt nekem már rutinszerű, mit hol szerzek be, ami eleinte mindenki számára időigényes, de rövid idő alatt kialakul és megtérül.
Javaslataim: Müller, DM biopolcai, Herbatár, Piac (főként a házi tejes nénim, szárnyas bolt…) Persze az igazi, amikor valaki kertet művelve, állatokat nevelgetve, bizton tudhatja miből készíti ételeit, de sajnos én is a XXI.sz. rohanó világában élek, így marad a vásárlás.

Nyilván receptjeim merítése folyamatos kreativitást igényel, eredeti receptek átformált kipróbálásával, kísérletezésével, hiszen nálunk sem telhetnek el ünnepek a klasszikus finomságok nélkül, csak máshogyan.
Kedvenc forrásaim: Vidék íze, TV paprika újságok
Főzésemre egyébként sem volt jellemző az egyoldalúság, nehezen főzöm, sütöm meg kétszer ugyanazt.

Életmódról írva, az étkezés mellett a mozgás elengedhetetlen, testi - lelki egészségünk megőrzésében! Versenyszerű sportokkal felhagyva, megtapasztaltam hiányából adódó negatívumokat. Az elmúlt években a tánc, úszás került előtérbe, ám továbbra is kerestem azt a mozgásformát, amit bár hány évesen is tudok folytatni, így találtam rá a pilates és mára heti kétszeri jóga órákra.

Bővítésre váró receptjeim jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki felismeri, hogy az egészség megóvásának csak saját magunk lehetünk kovácsai.

                                               Vidám kísérletezgetést kívánva: Anikó

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott ahol vagy.”
Theodora Roosevelt