2012. május 2., szerda

Sárgaborsóhalava


Közel ½ éves kihagyás után kezdem el újra a receptek bővítését és rögvest egy igazi kedvenc csemegém. Nem éppen kalória szegény, de a sárgaborsó és a belőle készült liszt, értékes káliumforrás. India íz világából. Számtalan módon készíthető, de erről a későbbiekben…

Hozzávalók:

2dl sárgaborsóliszt, csak Herbáriában lehet megvásárolni, 500gr-os kiszerelésben ~800ft.
2dl barnacukor, méz, cukorbetegek részére 1,2dl fruktóz
6dl víz
15dkg vaj
5dkg mazsola

Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat egy edényben és pirítsuk meg helyesebben, kb. 2 percig habosítani a vajon a lisztet. Egy másik edényben tegyük fel a vizet a cukorral főni. Vegyük le a tűzről a sárgaborsólisztet és szakaszosan (óvatosan a felcsapó gőz miatt) adagoljuk hozzá a forró cukoroldatot. Nem kell meglepődni, elsőre összekapódik, csomósnak tűnhet, de kevergetve szép egyenletesen krémessé válik. Fedjük le és hagyjuk állni 10 percig, majd főzzük, kevergetve még 20 percig, utolsó 5 percben hozzátéve a mazsolát. Tálalhatjuk melegen, de egy vajjal kikent formában kidermesztve meghűlten is. Illatként, pici fahéjjal megszórva!