2012. május 3., csütörtök

Krumplis pogácsa


A hosszú hétvége, gyönyörű napsütéses idővel, kerti partira adott lehetőséget. Babgulyás rotyogott, ami számomra elképzelhetetlen pogácsa nélkül.

Hozzávalók:

60dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (tönkölybúzával még puhább)
25dkg vaj
2dl tejföl
2 db közepes krumpli
2 kávéskanál só
2 kávéskanál barnacukor vagy 1 kávéskanál méz
2dkg élesztő 2 evőkanál tejben megfuttatva

Elkészítés:
A krumplit héjában puhára főzzük, majd kihűlve, megtisztítva, áttörni. A tejben a barnacukor vagy méz melegítését követően az élesztőt megfutatjuk és minden hozzávalót a tálba mérünk. Egyszerűen csak összegyúrjuk és 20 percig pihentetjük, letakarva. Majd háromba hajtogatjuk, ismét 20 perc pihenés, és ismétlés. Kinyújtjuk, tetejét jó mélyen becsíkozzuk, szaggatjuk (4-5cm átmérőjű formával, de ki hogyan kedveli) és zsírpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk. Megkenjük tojással és 220 fokos sütőben 20 percig sütjük, megnézzük és ha szükséges még 5-10 percig folytatjuk a sütését, hogy szép piros legyen. Az első adag mindig gyorsabban sül.