2012. május 29., kedd

Köles körözött

A köles az egyetlen gabona, amely lúgos kémhatású. Nem okoz rothadást, gázképződést, könnyen emészthető. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotokra, savtúltengésre, gyulladáscsökkentő hatású, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Szépítő gabona - Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára!
A köles jelentős kovasav tartalma fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést.
A kötőszövet egyik legfontosabb alkotóeleme a kollagén, melynek fontos összetevője a szilícium. A szilícium, jelentős szerepet játszik a haj, a bőr, a fogak, a szem és a körmök egészségének fenntartásában. Rugalmassá és fényessé teszi a bőrt, karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit és az emésztőrendszert, hiányában a kötőszövet petyhüdt lesz.
Serkenti az immunrendszert
A szilícium a szervezet védekezőképességét fokozza. Hatására a szervezet védekezésében szerepet játszó nyiroksejtek, plazma- és falósejtek felszaporodnak, így a lehetséges kórokozókkal szemben „felkészültebb”a szervezet.
A diffúz hajhullás ellenszere.
Májbetegek diétájának hasznos része lehet.
A köles magas metionin-, cisztin- ciszteteintartalma elősegíti a máj regenerálódását, így a beteg gyógyulását.
Jól ismert a szervezet hő központjára gyakorolt jótékony hatása.
A fázós emberek tápláléka lehet, mivel jelentősen fűti, tisztítja a lépet.
Összetétele alapján hasznos fogyasztani vese- és húgyúti fertőzéseknél, segíti a megfelelő vér koleszterin-színt kialakulását, ezzel nagyban akadályozza az érelmeszesedést és a vesekőképződést, valamint csökkenti a trombózis kialakulását is.

Minden egészséges ember számára is hasznos, mert könnyen emészthető és nem hizlal!!!

Ennyi dicséret után jöjjön egy recept, amivel élvezhetjük jótékony hatásait.

Hozzávalók:

20dkg köles, gyógynövényboltban beszerezhető, 25dkg-os kiszerelésben, 240ft, így én is annyiból kevertem be és bőséges adaggá vált.
Lilahagyma vagy most a friss újhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kömény
Pirospaprika, szín alapján
Csipet bors
1-2 evőkanál citromlé
4 evőkanál szőlőmagolaj
1 teáskanál só

Elkészítés:

750ml vízzel  puhára főzzük, kb. 10 perc alatt, időnként célszerű átkeverni, majd 10-15 percet fedő alatt, hagyni hűlni. Majd ízesíteni, jól átkavarni és friss zöldségekkel kiváló nap kezdet.

Teljes mennyiség 4 személyre szól, így 1 adag ~240 kalória!