2011. szeptember 11., vasárnap

Piskóta tekercs

A piskóta sokféle desszert elkészítésére add lehetőséget. Könnyű elkészíteni, de egy háziasszony fokmérője is lehet, mert valaki vagy nagyon jól tudja sütni vagy egy idő után, már nem is próbálja. Én azt gondolom jó sütő, tepsi és alaprecept szükséges és már csak a fantázia szab határt, mit hozunk ki belőle. Ami receptet átformáltam, múlt század eleji családi recept sárgult lapjairól való. Azért lett kedvenc, mert pontos arányokat lehet követni. Klasszikus esetben ahány tojás, annyi kanál liszt… de pár deka és már nem ugyanaz a végeredmény.
Kis barátnőmnek ajánlom nagy szeretettel, Sárának, aki 12 éves, szeret sütni és van bátorsága kipróbálni. Lenyűgözz ma már a fiatalok, nem főznek, sütnek, talán rohanó világunkban szüleiktől nem is látják…  de Sára számára, továbbra is jó kedvű sikereket kívánok a konyha világában.

A recept, amit leírok a hagyományos piskóta tekercs, de számtalan módon lehet izgalmassá tenni:
- piskótát felkockázva, somlói vagy tiramisu alapja
- mascarpone kikavarva kb. 2-3 evőkanál lekvárral, vagy mákkal, vagy dióval, vagy  gesztenyével egy vastagabb látványosabb rolád készíthető belőle.

Hozzávalók:
5 tojás
2 evőkanál víz
9 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12 dkg fruktóz (hagyományosan cukor esetén 15 dkg)

Elkészítés:
2 keverőtálat véve a tojásokat szétválasztani, egyikbe a fehérje másikba a sárgája a fruktózzal. Előbb a fehérjét kemény habbá verni (visszautalva a családi füzetre 1/2óráig keverni, ilyenkor vagyok hálás a robotgépnek…) majd a sárgáját a fruktózzal fehéredésig és a 2 kanál vizet hozzáadva, végül lassanként a lisztet, összesen az egész folyamat 5 perc. Kivajazott, lisztezett tepsibe önteni, 220 fokos sütőben, 12-14 perc, tű próbával ellenőrizhető.
Átnedvesített konyharuhára borítani, 2 rövidebb végéből levágni kb. 1 cm-es csíkot, hosszában szélre tenni és ezt körülölelve feltekerni (itt a titok, mitől nem fog megtörni), kb. 5 perc várakozás után, lekvárral kenve már fogyasztható is!

Összes mennyiség kalória tartalma: ~1000 kalória, 12 szeletre nézve, 1 szelet ~80 kalória.