2011. szeptember 12., hétfő

Nokedli (galuska)

Teljes kiőrlésű lisztből szép barna lesz, de az ételeinkben is jelentősége van a színeknek, mintahogyan az élet más területén, a barna pedig a melegség és harmónia színe. Én kimondottan szeretem teljes kiőrlésű rozslisztből, de búza vagy tönköly is kiváló.

Hozzávalók:
2 tojás
18 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
8 evőkanál víz
½ kiskanál só
1 evőkanál szőlőmag olaj

Elkészítés:
A két tojást villával felverni, majd a sót, vizet, lisztet hozzáadni, sóval ízesíteni.
Ezt régen egy mesterszakácstól hallottam, hogy nem kell teljesen lágyan simára kikavarni, mert főzéskor könnyebb lesz.
Forrásban lévő sós vízben nokedli szaggatón átdolgozni, víz tetejére úszva már szűrhető is, kevés olajjal érdemes átkavarni, ne ragadjon össze, ha mégis megtörténik, szűrőtálba forró víz alatt átöblítve ismét pergős lesz.

Teljes mennyiség kalória tartalma: 970 kalória