2011. szeptember 12., hétfő

Marhapörkölt

Korábban egy beszélgetést hallottam Koncz Gábor színésszel, akinek nagy kedvence a jó pörkölt és egy hasonlattal élt, miszerint ha nő készíti tányérba téve, a hús mellett elfolyik a szaft, ha férfi az olyan egybe állós, tunkolós. Aminek az oka, mi nők napi szinten főzve rutinból tesszük és párhuzamosan még 3-4 dolgot végzünk, férfiak ritkábban (tiszteletem minden kivétel előtt) és akkor mindent bele adva ill. egyetlen dologra koncentrálva. A titok, hogy amikor a húst az alapra rakjuk fedő alatt, saját levével kell lefőzni és csak ha teljesen elpárolgott tegyünk vizet hozzá, puhára főzésig.
Fűszerként borókabogyót szoktam használni, amiről most pár gondolat.
Kedélyjavító, aranyér ellen, méregtelenít máj – belek – hólyag, prosztata bántalmak, enyhe vízhajtó, reumatikus panaszokra, emésztést serkentő, szélhajtó, epekőoldó, kitűnő izzasztó, fázós hideg lábak melegítője.
Kismamák és vesebetegek viszont ne alkalmazzák!!!

Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
kicsi paradicsom, télen sűrítmény
pár karika paprika
5-6 szem borókabogyó
őrölt kömény
majoránna
pirospaprika
bors
50 dkg marhacomb
1 dl vörösbor
1 evőkanál libazsír és 1 evőkanál szőlőmag olaj

Elkészítés:
Zsiradékot olvasztva rátesszük az apróra vágott hagymát és egy csipet sóval fedő alatt átpároljuk. Borókabogyót félbe vágjuk, így adja ki az aromáját, a hevülő hagymához adjuk és a paradicsom, paprikát is. Húst rátéve, tovább sózva, fedő alatt, ahogyan korábban is írtam saját levét lefőzzük. Ekkor befűszerezem, kiskanálbors, 2 kiskanál paprika, késhegynyi kömény és majoránna, só kóstolás után ahogy megkívánja. Vízzel felengedve, puhára főzni, marhahús esetén ez akár 2 óra, utolsó ½ órában a borral megöntve készre főzni.
Ajánlott körete a galuska vagy más néven nokedli!

Kész mennyiség kalória tartalma 1120 kalória.