2011. szeptember 28., szerda

Cukkini tócsni


Nyári időszakban, amikor sok cukkini terem könnyű esti vacsora készíthető belőle, a tócsnihoz hasonlatosan, de miután nem krumpli az alap, kevesebb a keményítő tatalma.
Rokonaihoz - az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez - képest víztartalma jóval kisebb, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Nem csak „hétköznapi fogyasztásra”, de fogyókúrákra, diétákra is alkalmas, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható (0,4g/100g). Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle, és nagyon laktató, anélkül, hogy hizlalna.

Hozzávalók:
1 kg cukkini
2 tojás
3-4 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
1 cikk fokhagyma
1 kiskanál só
½ kiskanál bors
esetleg 3-5 dkg reszelt sajt, de akár el is hagyható

Elkészítés:
A cukkinit megtisztítva, magot kivágva legyalulni, kicsit megnyomkodni, hogy leve kevesebb legyen, mert így kevesebb lisztet fog felvenni. Bár a levében ásványi anyagok, vitaminok mehetnek veszendőbe…
Keverőtálban hozzáütni a két tojást, lisztet, reszelt fokhagyma, só, bors, sajt és átdolgozni. Kevés olajban, 2-3 evőkanál, kanállal szaggatva kisütni. Amikor az első oldal széle kezd pirulni csak akkor átfordítani, mert akkor már annyira összeállt, hogy nem folyik szét. Másik oldal kevesebb idő alatt pirosra sül.
Ha sajt is lett beletéve önmagában, natúr pedig egy kis tejfölmártogatással nagyon finom.

A teljes mennyiség 840 kalória.