2011. augusztus 26., péntek

Marcipángolyó

Sajnos nagy kedvencem a marcipán. Sütemény, Mozart golyó és egyéb csemegék formájában.
Szerettem volna ezen is korszerűsíteni és egy 1960-as években kiadott receptkönyvben talált alapreceptet formáltam át. Persze bűnérzetet csökkentve az ideológia lehet mögötte, hogy a mandula nedvesíti a beleket, támogatja az emésztőrendszert. Élénkítő, fokozza az anyagcserét, salaktalanít. Egyetlen dióféle, ami lúgosít. E vitamin tartalma magas és ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, foszfor. Fáradékonyságot, menstruációs görcsöket oldd, vizelethajtó… így már könnyebb szívvel csemegézhető.

Hozzávalók:
20dkg őrölt mandula, pl. LIDL-ban is kapható
12dkg fruktóz
1 mokkáskanál (2ml) Dr.Oetker színtelen mandula aroma
Pár csepp víz

Elkészítés:
A fele mandulát a fruktózzal összekeverem és kávédarálón finomra őrlöm, erre azért van szükség mert a fruktóz szemcsésebb és ropogna a fog alatt. Majd hozzáteszem a maradék mandulát, aromát és pohárban magam mellé készítem a vizet és ujjam hegyéről csöpögtetem a tálba majd gyúrogatom, kéz melegétől lágyul így mindig lassan adagolva a vízet.
Összeállás után golyókat formálok és kakaóporban hempergetve, kis dobozkába téve, már mehet is a hűtőbe.
Ha a türelem engedi, Mozart golyóvá formálható, ha a kész alapanyagból egy kicsit kicsípve, ahhoz zöld mandula aromából 2-3 cseppet téve, megszínezve, pici gombóc és a köré formálni a golyót, hempergetve kakaóban már kész is.

A kész mennyiség ~1730 kalória
50 gombócot formázva, 1 db már csak 35 kalória.