2011. augusztus 28., vasárnap

Lepényke (chapati)

India tradicionális leggyakrabban fogyasztott lepénye, a családokban minden nap kerül az asztalra.
Kenyér helyett tudom javasolni minden olyan ételhez, ami mártásos, de házi szilvalekvárral kenve, akár desszert is lehet belőle…

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 dl langyos víz
½ kiskanál só
2-3 kiskanál olvasztott vaj

Elkészítés:
Egy tálba a lisztet, sóval, majd az olvasztott vajjal, vízzel fényesre gyúrni, kb.5-6 perc. Folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetni, majd lisztezett deszkán lehet vele dolgozni.
Kétféle lehetőség:
-         15 gombócot formálni és kb. 14 cm átmérőjű vékony lapokat nyújtani
-         Teljes tésztát elnyújtva és 7 cm átmérőjű szaggatóval kb. 30 db lesz belőle.
Palacsintasütőt áthevíteni majd az első tésztácskát bele rakni (semmi zsiradék, a száraz sütőbe) felszínén apró buborékok jelennek meg, átfordítani az egész fel fog fújódni, felszíne apró barna foltos lesz.
Kivéve olvasztott vajjal kenni, de aki spórolni szeretne a kalóriával elhagyható.

Teljes mennyiség kalória tartalma: 1090
30 db esetén darabonként 36, 15 db esetén 72 kalória.